Tuesday, December 1, 2009

petai


Parkia speciosa (petai, bitter bean,sataw, twisted cluster bean, yongchaa, yongchaak, zawngtah or stink bean), is a plant of the genus Parkia in the family Fabaceae. It bears long, flat edible beans with bright green seeds the size and shape of plump almonds which have a rather peculiar smell, characterised by some as being similar to that added to methane gas. ( more in wikipedia)

Petai ni memang kesukaan aku. Kalau petai jeruk tu aku ratah je. Tak payah makan dengan nasi. Pernah juga aku makan petai jeruk dengan aiskrim vanilla. Haha!

Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.

Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.

*minta maaf kepada tiga orang pemberi komen, termasuk pak hashim, kerana komen anda semua saya terdelete.terimakasih atas sokongan dan kunjungan anda ke blog kami.

6 comments:

ku2 said...

salam.
favourite gua tu..
kena pulak yg bakar @ celor. peh!
meraung!

aku said...

nasi putih, ikan kering, sambal belacan, ulam petai.
itu je dah cukup aok..

Hashim Zabidi said...

Buah petai buah jering
buat gulai asam pedas
kalau mata tak naik juling
tambah sikit buah kerdas.

baru ada kit.

Hashim Zabidi said...

buah petai buah jering
masak gulai asam pedas
kalau mata belum nai juling
tambah sikit ulas kerdas.

baru ada kit.

daLyaanoon said...

buat keh teringat kat arwh wan keh!

Anonymous said...

I like gambar Clifford 1926, berharga tu... I al also writing about lipis

http://pahangtour.blogspot.com/